Autobiografie van Jacob Woudsma 1934-1958

Helpman na de oorlog


Kleuterschool 'De Goudsbloem' aan de Troelstralaan in Groningen. Dit was een zogeheten 'Finse school', een noodgebouwtje met vier lokalen, gebouwd van Fins hout. In de periode vlak na de Tweede Wereldoorlog werden er in Nederland meer dan honderd van dit soort scholen gebouwd. 

De "Finse school" (officieel geheten Prof.dr Huizingaschool) was ondergebracht in drie lokalen "Finse school" en later uitgebreid met, wat op school de "nieuwe school" werd genoemd. Verbonden met een gang met veel glas aan de houten school. De school gaf Dalton onderwijs.
De "nieuwe school" was modern gebouwd. Elk lokaal had een eigen ingang. Er waren schooltuinen waar bloemen werden gekweekt en uit een hok gereedschap voor het schoffelen. Het leukste was om over de bedden te springen die daardoor steeds smaller werden en de paadjes ertussen breder.
De van Houtenlaan liep ook dood. Aan het eind van de toen bestaande bebouwing liep een pad naar een houten kleuterschool waar Montessorieonderwijs werd gegeven. Juf Prins kon goed piano spelen en bezig met de duizendoos: het begin van rekenen. Er was maar één lokaal, schommelen met een touw aan de boom. Dit was periode 1946-1947. Later werd op die plaats een handenarbeidlokaal gebouwd, toegankelijk via de "Finse school".
Vlakbij die houten school stond kleuterschool "de Goudsbloem" waar de lagere school ook lokalen van gebruikten.
Gymmen in het gymlokaal van de Dalton-HBS, gewoon lopend er naar toe. En zwemmen in het Helperbad.

Op de hoeken van de straten waren winkels. In de van Panhuisstraat, bij de poort zat Buikema, een slager. Op de andere hoek in een gewoon benedenhuis een kapper, de Pijper. Later verhuisde hij naar de Verl.Hereweg. Naast zijn huis een breed pad naar de boerderij van Buirma, dus achter het begin van de Helperbrink. De boerderij is er nog.
Op de hoek van Panhuisstraat-Starkenborgstraat zat Heuving, een bakker. Hij had later een snackbar aan de Verl. Hereweg. De zaak bestaat nog.
Koninginnedag met burgemeester Tuin die met padvinders de vlag hees op de Helperbrink. De gecostumeerde optocht van de lagere scholen, die eindigde op het gras van de Ranitzstraat of op het Sav.Lomanplein waar vaderlandse liederen werden gezongen, het Grunnigs Laid en het Wilhelmus. Daarna naar school voor een zakje oranjelekkers en een sinaasappel.
De muziekkorpsen, de versierde autopetten en ook wel fietsen met vrolijk gekleurd rood-wit-blauw-oranje 
crêpepapier. Wat was het uitbundig. De vlag kon weer uit, zo vlak na de oorlog.

De v. Starkenborgstraat liep dood, de Panhuisstraat eindigde in een voetbalveld en bij het Helperbad hield de Moddermanlaan op. Daar lag puin en de kinderen zochten daar 'hinkpotkrijt'. Een heerlijke omgeving voor kinderen.
Volkstuintjes bij Vorenkamp aan het begin van de wandelpaden.
Op de plaats van de lighallen voor tb-patienten de openluchtschool, toen de lighallen richting Haren werden verplaatst. Boer Buirma heeft nog lang een paar koeien gemolken, op land aan het einde van de doorgetrokken Ketwich Verschuurlaan.

Ontelbare keren door de Emmastraat gelopen op weg naar de Helperkerk. 
Helperweststraat: aan het begin zat een groenteboer.
Coendersweg: lage huisjes met paaltjes ervoor, daar konden kinderen bokspringen. Het liep er ietsjes af.

Bron Hanneke de Jong-Colenbrander, geb. 1942 in Helpman

Geen opmerkingen:

Een reactie posten